Rokomet, Šport

Razmišljanja ob začetku 25. svetovnega prvenstva v rokometu

Danes se s tekmo med reprezentancama Brazilije in Francije začenja 25. svetovno prvenstvo v rokometu, ki bo potekalo do 29. januarja v Franciji. Na njem bo sodelovalo 24 reprezentanc, med njimi bo tudi Slovenija. Za favorite prvenstva veljajo domačini Francozi, ki tudi branijo naslov svetovnega prvaka izpred dveh let, ki je potekalo v Katarju. Njihovo ekipo še vedno sestavljata oba brata Karabatić (Nikola na položaju srednjega zunanjega, Luka pa na položaju krožnega napadalca), v vratih stoji že več kot desetletje nepogrešljivi Thierry Omeyer, na levem in desnem krilu kraljujeta Michaël Guigou in Luc Abalo, francoske obrambe pa si še vedno ne znamo predstavljati brez Daniela Narcissa. Večina omenjenih, z izjemo mlajšega izmed bratov Karabatić, je bila prisotna pri vseh francoskih rokometnih uspehih v zadnjih letih vključno z zlatima medaljama iz Pekinga in Londona ter srebru iz Ria de Janeira. S Francijo je dve prijateljski tekmi odigrala tudi slovenska reprezentanca. Na prvi tekmi so naši prikazali obetavno igro in izgubili le za dva gola z rezultatom 29:27, v drugo pa je bila Francija precej boljša in je slavila s 7 goli razlike (33:26). Pri naših je v primerjavi z olimpijskimi igrami prišlo do nekaterih sprememb. Manjkala bosta dolgoletni organizator igre Uroš Zorman, ne bo pa niti vratarja Gorazda Škofa, ki je sodeč po intervjuju za portal Siol.net, prišel v spor s selektorjem Veselinom Vujovićem. Po Škofovih besedah mu slednji ni dovolj jasno povedal, ali bo na prvenstvu prvi ali tretji vratar, a pustimo zdaj te zgodbe, saj ima zadnjo besedo vedno selektor.

sp-v-rokometu

Slovenija se zdi najšibkejša ravno na položaju srednjega zunanjega, kjer bosta ob odsotnosti Zormana in Bombača glavno vlogo prevzela Miha Zarabec in Marko Bezjak, ki ne igrata v tako slovitem klubu, kot so Kielce, ob tem pa je potrebno poudariti, da je Zarabec na prijateljski tekmi proti Franciji staknil lažjo poškodbo, kar bo še dodaten hendikep pri organizaciji slovenske igre. Nekoliko boljše se zdi stanje  na položaju levega zunanjega, kjer se bosta medsebojno dopolnjevala Nik Henigman in Borut Mačkovšek. Le upamo lahko, da bosta s streli iz razdalje predstavljala dodano vrednost pri igri naše reprezentance, ki temelji na hitrih igralcih in doseganju čim večjega števila golov na nepostavljeno obrambo, za kar bodo zadolženi krilni igralci Gašper Marguč, Blaž Janc in Tilen Kodrin. Svoj delež bodo morali dodati trije krožni napadalci Matej Gaber (ključen igralec v obrambnih nalogah), Blaž Blagotinšek in Vid Poteko. Navijači pa si želimo tudi čim boljše forme Jureta Dolenca in Vida Kavtičnika. Do kam lahko Slovenija poseže na prvenstvu, je pred pričetkom nemogoče napovedovati, najbrž pa bo marsikaj odvisno od razpleta tekme s Španijo, kjer bi se ob morebitni zmagi s prvega mesta v skupini videlo celo polfinale, a ne prehitevajmo dogodkov, saj bo prej treba premagati še Angolo, Islandijo, Makedonijo in Tunizijo.

Ob Francozih za favorite prvenstva veljajo še Španci, računati je treba tudi na Nemce in seveda na olimpijske prvake Dance. Za odpis pa prav gotovo niso niti naši južni sosedje Hrvati, in Švedi. Skratka obeta se nam zanimivo prvenstvo z veliko napetimi tekmami in obilo športnimi užitki.

Primož Soban

januar 11, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    januar 2017
    P T S Č P S N
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031