Novice, Slovenija

“In GOD we trust”

Včeraj je kot strela z jasnega odjeknila novica, da namerava neumorni borec za pravice otrok Aleš Primc ustanoviti lastno stranko, poimenovano Glas za otroke in družine (GOD). Pri tem si seveda državljani zastavljamo vprašanje, katere volivce novoustanovljena stranka sploh namerava nagovarjati. Dvomim, da bo SDS novoustanovljeni stranki pripravljen “odstopiti” del glasov, tako da lahko Primc računa zgolj na glasove potencialnih volivcev Nsi, ki se jim je zamerila avtonomna drža do SDS. Aleš Primc slovenski javnosti ni neznana oseba, saj se je v zadnjih letih proslavil v referendumskih kampanjah proti novemu družinskemu zakoniku in zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi istospolnim parom omogočala možnost posvojitve otrok. Nekoliko daljši pogled v zgodovino pa nam pove, da se je Primc angažiral že leta 2001, kjer se je na referendumu odločalo o biomedicinski oploditvi samskih žensk. Na referendumih mu je uspelo vse zakone zrušiti navkljub dejstvu, da je slovensko volilno telo pregovorno levo usmerjeno. Primc je v javnosti dosledno zagovarjal stališča, ki so bila v sozvočju s stališči  Rimokatoliške cerkve (RKC).  Lahko bi rekli, da je blizu temu tudi program stranke, ki se  med drugim zavzema za povečanje rodnosti, ki bi jo Primc najverjetneje želel doseči s prepovedjo ali vsaj omejitvijo splava, uvedbo obveznega samoobrambnega usposabljanja (beri služenja vojaškega roka) in svari pred vdorom “arabizacije” in “šeriatizacije” v Evropo, ki po njihovem mnenju predstavljata varnostno grožnjo.

Če na kratko povzamemo, lahko rečemo, da se bo stranka zavzemala za vrnitev k tradicionalnim vrednotam oz. za vrnitev h krščanstvu. To lahko poimenujemo tudi z besedo rekatolizacija. Slednja je že od osamosvojitve želja marsikaterega politika v Sloveniji. Meni se zdi, da s Primcem na politično prizorišče vstopa nova verzija Katoliške akcije. Vzpon desnih populističnih gibanj v zadnjem času v zahodnih demokracijah ni nič nenavadnega, kar dokazujeta zmaga Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah in brexit. Tudi v letošnjem letu se Evropi ne piše nič dobrega, saj bodo potekale volitve v pomembnih evropskih državah (Nizozemska, Nemčija, Francija) in po javnomnenjskih anketah skrajno desno usmerjenim strankam kaže zelo dobro. Znanilec tovrstnih trendov bo pri nas morda ravno stranka GOD. Beseda God v angleščini pomeni Bog, kar kaže na zgledovanje po ameriških konservativcih, ki se pri sprejemanju političnih odločitev radi sklicujejo na Boga. Nenazadnje je tudi uradno geslo ZDA napis “In God We Trust” (v Boga zaupamo) in je tiskan tudi na dolarskih kovancih in bankovcih. Sklepamo lahko, da je Aleš Primc od tu črpal navdih za svojo stranko. Kljub temu da se zavzema za ohranitev slovenskega jezika, je kratica neprimerno podobna angleški besedi.

Aleš Primc Foto: Zurnal24.si

Pri vsem dogajanju pa seveda ne moremo mimo najpomembnejšega akterja na slovenski desnici Janeza Janše. Slednji se vsekakor zaveda, da bo imel, četudi na naslednjih volitvah zmaga, izjemno težko nalogo sestaviti novo koalicijo. Nova Slovenija je že napovedala, da z Janšo najverjetneje ne bo želela ponovno v koalicijo, za SLS se preboj v parlament zdi misija nemogoče, pri ostalih strankah pa si je Janša že davno zaprl vsa vrata za sodelovanje. Predsedniku SDS tako ne preostane drugega, kot da ustanovi novo satelitsko stranko, s katero bo lahko vladal. Razplet na naslednjih državnozborskih volitvah se v tem trenutku zdi zelo nepredvidljiv in ni povsem izključeno, da po volitvah nikomur ne bo uspelo sestaviti koalicije, kar bi pomenilo, da bomo naslednje leto kmalu po rednih imeli že izredne volitve. A do takrat je še daleč in morda bo Miro Cerar vmes postavil ali podrl še kakšno ograjo.

P. S.

 

januar 11, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    januar 2017
    P T S Č P S N
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031